Om du som anställd använder en tjänstebil är det viktigt att hålla koll på kostnader för reseavdrag och ersättning för diesel. Genom att förstå skillnaden mellan olika typer av bilar och skattemässiga konsekvenser kan du spara mycket pengar. Nedan går vi igenom vad som gäller för olika reseavdrag för diesel. Det inkluderar bland annat:
- Skillnader mellan tjänstebil och förmånsbil
- Reseavdrag för tjänstebil diesel eller bensin
- Milersättning för diesel förmånsbil
- Vad säger Skatteverket?
- Ska jag välja en tjänstebil eller en förmånsbil?
Detta är skillnaderna mellan tjänstebil och förmånsbil
En tjänstebil är ett fordon som arbetsgivaren ställer till ditt förfogande för arbetsresor. Tjänstebilen används enbart i tjänsten och betraktas som ett arbetsverktyg. Som anställd kan du göra reseavdrag tjänstebil diesel när du gör nödvändiga resor i arbetet. Om du använder en tjänstebil med diesel kan du även spara mycket pengar genom att skaffa ett dieselkort. Läs mer om Dieselkort här för att se vilket alternativ som passar dig bäst.
En förmånsbil tillhandahålls av arbetsgivaren, men kan användas både privat och i tjänsten. Det betyder att du beskattas för att använda bilen privat. Denna skatt baseras på bilens miljöprestanda och värde, vilket betyder att en förmånsbil diesel ofta beskattas högre. Det är dock vanligt att arbetsgivaren står för bränslekostnaderna både i tjänst och privat.
Reseavdrag för tjänstebil diesel eller bensin
Som anställd har du möjlighet att göra avdrag tjänstebil diesel för resor till och från ditt arbete. Du kan alltså dra av kostnader för bränslet upp till en viss summa. För dieselbilar är det 12 kronor per mil som gäller för tjänsteresor. Resorna måste även överstiga 5 kilometer, och det får inte finnas något rimligt alternativ via kollektivtrafiken.
Milersättning för diesel förmånsbil
Om du som anställd använder en förmånsbil där du själv betalar för bränsle kan du ha rätt till milersättning från din arbetsgivare. Det är en kompensation som arbetsgivaren ger dig när du använder bilen i tjänsten. Även här är det 12 kronor per mil som gäller för dieselbilar. Det är viktigt att notera att du endast kan få denna ersättning om du själv står för bränslekostnaderna.
Vad säger Skatteverket om reseavdrag och ersättning för diesel?
Skatteverket har tydliga regler för bilförmåner och hur avdrag för bränslekostnader ska hanteras. Det är viktigt att du har ordentlig dokumentation för alla dina resor. Vi rekommenderar att du för en körjournal över alla dina resor så att du snabbt och enkelt kan skicka in den till deklarationen. Det här är vad din körjournal bör innehålla:
- Start- och slutpunkt
- Antal körda mil
- Vad som var syftet med resan
Skatteverket gör regelbundna kontroller av reseavdrag och ersättningar och därför är det viktigt att du sparar kvitton och annan dokumentation. Annars kan du drabbas av onödiga skattepåföljder, och få betala tillbaka skatt i efterhand.
Tjänstebil eller förmånsbil – vad ska du välja?
När en arbetsgivare ska välja mellan tjänstebil och förmånsbil är det viktigt att vara medveten om de skattemässiga aspekterna. Om de anställda behöver större flexibilitet med sin bil, är det oftast fördelaktigt att välja en förmånsbil. Det ger friheten att använda bilen privat, men du får vara beredd på högre beskattning. Du måste även tänka på att dieselpriset ofta är högre än bensinpriset och att det är den anställde själv som står för detta.
Om de anställda endast behöver bilen i tjänsten, till exempel för hemtjänst eller en städfirma är tjänstebil ofta den bästa lösningen. Då kan arbetsgivaren fokusera på de skattemässiga fördelarna, vilket även minskar kostnaderna för den anställde. Det finns alltså inget enkelt svar på vilket som är bäst utan det handlar om situationen på varje enskild arbetsplats.
Vanliga frågor
Kan jag få milersättning för en förmånsbil om arbetsgivaren betalar bränslet?
Nej, du kan endast få milersättning om du själv betalar för bränslet. Om arbetsgivaren står för bränslekostnaderna gäller ingen extra ersättning.
Får jag göra reseavdrag för privatresor med en förmånsbil?
Nej, reseavdrag gäller endast tjänsteresor. Privatresor med förmånsbil är redan beskattade genom bilförmånen och kan inte dras av.