Om du har en enskild firma och funderar på att köpa ny bil finns det flera saker som är bra att tänka på. Det finns olika alternativ, som att köpa en bil privat eller att skaffa en tjänstebil, och alla har olika ekonomiska för- och nackdelar.
Skillnaden mellan en förmånsbil och tjänstebil kan vara lite klurig. Ditt företag äger tjänstebilen och du använder den i tjänsten. Du får visserligen använda den privat också, men bara vid tio tillfällen per år. En förmånsbil kan också köpas av företaget men du kan köra den hur mycket du vill. Du kan också använda en förmånsbil i tjänsten och kan då ta ut milersättning från företaget. Det är en förmån du måste skatta på.
Hur väljer man tjänstebil utifrån ekonomi?
När du ska välja bil finns det flera ekonomiska aspekter att beakta. Fundera på hur mycket du kör privat jämfört med i tjänsten, och om du behöver en stor och ny bil eller en mindre och äldre modell. Din livsstil och specifika behov spelar en stor roll i detta val.
Granska din privatekonomi noga. Har du sparade pengar för att köpa bilen direkt, eller behöver du ta ett lån? Om ett lån behövs, jämför olika långivare för att hitta bästa räntan och undvika höga månadsavgifter. Verktyg som Sambla kan vara hjälpsamma här.
Generellt sett gäller att ju mindre bilen kostar och ju mindre du kör, desto mindre blir prisskillnaden mellan en förmånsbil och en tjänstebil. En dyrare bil och mycket privat körning gör en förmånsbil mer förmånlig på grund av skattefördelar.
En viktig faktor är bilens värdeminskning. Nya bilar tappar snabbt i värde de första åren, vilket är en kostnad för privatpersoner. Företag kan däremot göra avdrag för värdeminskningen, vilket kan göra det mer ekonomiskt att leasa eller köpa genom företaget.
Sammanfattningsvis, överväg noga hur mycket du kör, vilken typ av bil du behöver, din ekonomiska situation och hur du bäst kan utnyttja skattefördelar. En noggrann jämförelse av dessa faktorer hjälper dig att fatta det mest ekonomiska beslutet.
Tänk på detta om du vill köpa ut din förmånsbil efter du använt den i din tjänst.
Försäkring och moms
Det kan vara ganska knepigt att hålla koll på momsen med en bil som ägs av företaget. Alla utgifter är belagda med moms, men det går inte alltid att dra av den. Om du köper bilen ingår momsen i bilens anskaffningsvärde. Leasar du bilen får du dra av hälften av momsen. Alla utgifter som har att göra med bilens underhåll, drivmedel och framfart, förutom eventuella böter, är avdragsgilla.
Om bilen ägs av företaget måste den försäkras genom företaget. Försäkringar är momsfria, vilket innebär att du måste tänka på det i den löpande bokföringen. Den som använder bilen privat måste då nämligen förmånsbeskattas.
Om ditt företag betalar för drivmedel blir du förmånsbeskattad gällande de mil du själv kör. Det blir ofta billigare att betala drivmedel själv för all privat körning. Det är viktigt att du kan bevisa att du själv betalar för drivmedlet till din privata körning. Skattereglerna utgår ifrån att du har drivmedelsförmån genom företaget, och därför blir du automatiskt förmånsbeskattad om du inte bevisar att du betalat privat
Har du köpt en ganska billig bil och kör mindre än 1600 mil om året är det inte någon stor skillnad i kostnad mellan att äga bilen privat och att ha en förmåns- eller tjänstebil. Om du deklarerar för ditt företag själv kan det dessutom vara skönt att slippa alla moms- och skatteregler och även att hålla isär alla olika resor med bilen.
Läs mer om försäkring i vår artikel kring försäkring för förmånsbil.
Kostnadsskillnad mellan bilrekond för tjänstebil och privat bil
Kostnaden för bilrekond varierar beroende på om bilen är en tjänstebil eller en privat bil. För en tjänstebil kan företaget ofta dra av kostnaden för bilrekond som en affärsutgift, vilket minskar företagets skattepliktiga vinst och gör bilrekonditioneringen mer kostnadseffektiv.
För privatpersoner finns inte samma möjlighet att göra avdrag, vilket innebär att alla utgifter för bilrekond måste betalas med beskattade pengar. Detta gör kostnaden högre jämfört med en tjänstebil där företaget står för utgifterna.
Förmånsbilar kan ha specifika regler och begränsningar kring avdragsmöjligheter, så det är viktigt att rådgöra med företagets ekonomiansvariga eller en skatteexpert för att undvika oväntade skattekonsekvenser.
Sammanfattningsvis, företag kan dra av kostnader för bilrekond på tjänstebilar och minska sina skatter, medan privatpersoner betalar fullt pris med beskattade pengar, vilket gör det dyrare.